La ciutat és coneguda pel seu llegat modernista, però hi ha tot un patrimoni divers i imprescindible que has d’incloure en la teva visita. La passejada per Reus és una passejada al llarg dels segles, des del llegat medieval, els vestigis de l’esplendor del segle XVIII, el passat noucentista i fins a l’actualitat.
El que fa Reus una ciutat especial per recórrer-la a peu. No només podreu gaudir d’una tarda de compres, fer un vermut en una terrassa al sol o trobar-vos un espectacle de circ, també podeu descobrir els seus racons, places i carrers més encantadors i emblemàtics o explorar el llegat natural de la seva xarxa de camins que l’enllaça als municipis veïns.
Des del centre de la ciutat es pot arribar a qualsevol dels seus extrems a peu en una poca estona, enllaçant passejos i avingudes amb camins rurals que permeten gaudir del patrimoni complet.
Els espais verds i l’entorn natural són un pilar fonamental de la vida reusenca. L’activitat a l’aire lliure, permesa gairebé tot l’any per la suau climatologia mediterrània, és protagonista des de l’interior de la ciutat fins als límits del terme municipal.
Reus és una de les Viles Florides, un moviment que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de a través d’espais verds urbans i enjardinats. En forma part des de 2015 gràcies a la presència i qualitat de les plantacions de flors i vegetació als seus espais públics.
El valor paisatgístic del seu entorn és també destacable. Les Rutes Reus, la Xarxa d’Itineraris de Salut i Paisatge, permeten conèixer a peu o en bicicleta els camins urbans i rurals que recorren el terme i el connecten amb els municipis veïns. Els excursionistes en poden descobrir el patrimoni natural i cultural marcats per l’herència agrària de l’avellana, l’oli o el vi.
Bastit al voltant de l’antic Mas Iglesias, avui seu del Centre de la Imatge Mas Iglesias. S’hi ha conservat bona part del jardí original, amb pins, cedres, casuarines d’origen mexicà i uns quants lledoners. Al voltant del mas trobem també tipuanes i atzavares, plataners i palmeres. En destaca el roserar, que du el nom de Joaquim Gallissà, en homenatge a una de les grans impulsores del Concurs Exposició Nacional de Roses que organitza el Centre de Lectura de Reus.
La Ruta del Passeig de la Boca de la Mina a Reus, és un itinerari de 4,57 km amb un desnivell de 37 m de pujada i 37 m de baixada. Es tracta d’una ruta circular la qual transcorre per la Boca de la Mina i l’Institut Pere Mata, i en la que es poden observar altres elements modernistes, característics d’en Gaudí, com les xemeneies de la fumera del Molí de Sanromà.
Creat el 1979, és un dels grans espais verds de la ciutat i ocupa part de la desapareguda Estació del Nord. Acull diferents àrees de jocs infantils, amb un petit rocòdrom, un gimnàs a l’aire lliure i un espai d’higiene per a gossos, i és també escenari de diferents espectacles i celebracions durant les festes majors i festivals de la ciutat.
El nom li ve donat per les instal·lacions que hi té l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus: un circuit de vies de tren en miniatura per les quals els diumenges al matí hi sol circular un trenet amb què la canalla pot donar un tomb pel jardí. El parc compta amb les instal·lacions de gimnàs a l’aire lliure i una zona de jocs infantils.