Reus és una ciutat particularment viva pel que fa a l’àmbit de la Cultura. Històricament, aquesta ha estat un punt de trobada de la població d’una ciutat que sempre ha apostat per l’art. No en va en sorgeixen figures universals com la del pintor romàntic Fortuny o l’arquitecte modernista Gaudí. A més a més, la capital del Baix Camp es caracteritza per tenir un teixit associatiu particularment actiu i que n’és que el motor cultural.
La bulliciosa activitat cultural i artística de la ciutat de Reus, doncs, respon a tots els gustos. Val la pena conèixer-ne l’oferta museística, amb l’innovador Gaudí Centre o el Museu d’Art i Història de Reus, la teatral, àmbit en el qual destaquen el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny, les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia, i d’esdeveniments com les Barraques de Reus o festivals com el Trapezi. Per descomptat, s’hi inclouen també les visites al patrimoni de la ciutat, especialment el modernista.
L’activitat cultural és un dels grans atractius que ofereix Reus als visitants. Amb un cop d’ull a l’agenda i a l’oferta de museus i equipaments es pot planificar una sortida inoblidable en qualsevol moment de l’any.
Les Festes Majors de Reus són la mostra de la rica tradició de la ciutat. La cultura popular és una part imprescindible del caràcter local, i les festivitats són una celebració de la qual tots els reusencs en prenen part.
Reus té una rica tradició que pren l’absolut protagonisme a la vida de la ciutat especialment durant el mes de juny, coincidint amb la Festa Major de Sant Pere, i també amb les festes de Misericòrdia a finals de setembre. Les entitats i colles que conformen el seguici festiu, així com d’altres que d’una manera o altra participen de la festa, són el cor de les celebracions i les expressions culturals a través de les danses, la música, els elements festius i altres tipus de celebracions que confeccionen un programa que, cada any que passa, és més variat.
Encara que la festa major és el màxim exponent del patrimoni festiu, Reus és rica en altres tradicions. La Quaresma, la Setmana Santa i el Corpus han fet perdurar ritus que vénen de lluny, com ara la celebració de les processons de Setmana Santa i de Corpus, que daten de l’època medieval. El Carnaval reusenc també té una llarga tradició i un fort component d’autoorganització que neix del teixit associatiu de la ciutat.
Les festes de Misericòrida recullen una gran varietat de propostes que tenen lloc al mes de setembre i culminen el dia 25, dia de la Mare de Déu de la Misericòrdia.
Veure mésDeclarada festa patrimonial d’interès nacional, la Festa Major de Sant Pere és la màxima expressió de la rellevància que la tradició té a la ciutat.
Veure més