La ciutat és coneguda pel seu llegat modernista, però hi ha tot un patrimoni divers i imprescindible que has d’incloure en la teva visita. La passejada per Reus és una passejada al llarg dels segles, des del llegat medieval, els vestigis de l’esplendor del segle XVIII, el passat noucentista i fins a l’actualitat.
El que fa Reus una ciutat especial per recórrer-la a peu. No només podreu gaudir d’una tarda de compres, fer un vermut en una terrassa al sol o trobar-vos un espectacle de circ, també podeu descobrir els seus racons, places i carrers més encantadors i emblemàtics o explorar el llegat natural de la seva xarxa de camins que l’enllaça als municipis veïns.
Des del centre de la ciutat es pot arribar a qualsevol dels seus extrems a peu en una poca estona, enllaçant passejos i avingudes amb camins rurals que permeten gaudir del patrimoni complet.
Els carrers i les places de Reus són un patrimoni viu que connecta el present amb la història. Passejar-hi no només és seguir el rastre de temps passats, sinó també formar part de l’animada vida de la ciutat.
La vida, a Reus, s’ha viscut sempre al carrer. En qualsevol hora i en qualsevol dia de l’any, us podreu sumar als passejants que inunden carrers i places. Els concorreguts carrers de l’eix comercial i les places plenes de terrasses amb gent fent el vermut us enamoraran pel seu encant i el seu ambient tan especial. A més, amb un simple passejada coneixereu la història de la ciutat, per exemple el seu llegat modernista.
El Carrer Major podria considerar-se el carrer més antic de la ciutat o, si més no, el més important del Reus medieval. Ja al segle XII connectava l’església de Santa Maria, on actualment hi ha l’Església Prioral de Sant Pere, amb la plaça del mercat, l’actual plaça del Mercadal. Aquest carrer estret manté l’encant del Reus més antic i l’esperit comercial que van engegar els argenters, i posteriorment els llibreters i impressors, que li donaven vida a l’època de la Guerra del Francès. L’edifici més destacat és el del Centre de Lectura, que ocupa l’espai de l’antic palau dels Marquesos de Tamarit.
La plaça del Mercadal està considerada el centre neuràlgic de la ciutat de Reus. Es podria dir que és on hi passa tot: hi estan ubicats l’Ajuntament, el Gaudí Centre i la Casa Navàs, és escenari dels ritus més destacats de la Festa Major de Sant Pere com és la Tronada, i a totes hores i en tots els dies de l’any gaudeix de vida i moviment gràcies a la gent que hi passeja, compra a les seves botigues o fa un vermut a les seves terrasses. No podeu visitar Reus sense passar-hi.
Aquesta plaça és una peça fonamental de la història de Reus, ja que, durant gairebé 700 anys, s’hi va celebrar el mercat que li dona nom i que va convertir la ciutat en la capital del sud de Catalunya. No oblideu fixar-vos en les llambordes de la Plaça del Mercadal, que encara conserven els antics números de les parades del mercat.
Situada just al marge de fora dels antics confins de la muralla medieval, la Plaça del Prim exemplifica l’eixamplament de la ciutat fruit de l’auge de la burgesia reusenca que es va enriquir durant el segle XVIII gràcies a la puixança de la indústria de l’aiguardent. Aquí es trobaven els grans hotels i cafès de la ciutat en l’època del Modernisme. Escenari de conflictes violents, des de la crema de convents del segle XIX fins els bombardejos de la Guerra Civil, la plaça és avui dia una de les més idiosincràtiques de la ciutat. La presideix l’estàtua eqüestre del General Joan Prim que dona nom a la plaça, i hi ha ubicats el Teatre Fortuny i la Llotja de Reus.
La plaça del Castell està situada entre la Prioral de Sant Pere i la plaça del Mercadal, a l’espai que ocupava l’antic castell medieval. Aquest era el primer nucli urbà de Reus i es calcula que es va desenvolupar durant el segle XII. Les restes que en queden estan integrades al nou edifici del Castell del Cambrer, un centre cultural polivalent, que anteriorment havia albergat l’Arxiu Municipal. La plaça també compta amb Portal Nou de la Prioral de Sant Pere, que connectava el castell i l’església i se’n conserven uns porxos que estan declarats Bé Cultural d’Interès Local.
El nom de la plaça és ben descriptiu de la funció que ostentava, i és que aquest era l’antic mercat de peix i també de carn de la ciutat. Documentada ja al segle XV sota el nom de plaça de les Pescateries, actualment encara manté l’estructura de mercat als peus de la Prioral de Sant Pere. Té dues entrades amb uns arcs, que tenen com a elements decoratius i també informatius escultures de cistells amb peix i carn en referència als productes que s’hi venien. Els altres dos costats de la plaça són porxos en els quals, actualment, s’hi pot trobar una diversa oferta de restaurants, i hi aboca el Portal dels Jueus, ja que el barri adjunt era el call. L’únic que no se’n conserva és la cobertura metàl·lica que tenia, fet que la va convertir en una agradable plaça a l’aire lliure i en un racó únic.
El Tomb de Ravals de Reus és el conjunt de carrers que es van construir al mateix lloc on hi havia les antigues muralles medievals de Reus, anomenats ravals. Ubicats en forma pentagonal, en formen part el Raval de Santa Anna, el Raval de Jesús, el Raval Martí Folguera, el Raval Robuster, el Raval de Sant Pere i el Raval del Pallol. La tipologia urbanística dels seus edificis data del segle XVI, però ha viscut constants renovacions al llarg dels centres i s’hi poden trobar fins i tot alguns edificis que són parts de la Ruta del Modernisme, com la casa Munné, casa Homdedéu o la casa Anguera.
El carrer de Monterols connecta les dues places més emblemàtiques de Reus, com són la del Mercadal i la de Prim. És un dels carrers més populars i concorreguts de la ciutat i un dels punts més importants de l’eix comercial. El Portal de Monterols està documentat amb data de 1302, i era la sortida dels ramats de l’antic nucli medieval cap a les muntanyes. Va ser el 1802 quan es va enderrocar el portal i s’hi va construir el carrer. Actualment s’hi poden trobar algunes cases modernistes, la majoria obra de l’arquitecte Pere Casellas.
El carrer de Llovera enllaça la plaça de Prim amb la plaça del Pintor Fortuny. Tant per la seva ubicació com pel seu caràcter destacadament comercial, és la continuació natural del carrer de Monterols. Forma part de la part de Reus que va eixamplar-se gràcies a l’auge econòmic que va gaudir la ciutat amb el comerç de l’aiguardent, fet que es demostra amb alguns dels seus edificis senyorials com són el Palau Bofarull construït a finals del segle XVIII i diversos edificis més tardans d’estil modernista, com la casa Tomàs Jordi i la casa Punyed, i d’estil noucentista. El més destacat és la Casa Boule, amb una torratxa punxeguda que identifica el carrer en la seva part de cara a muntanya.