Un dels atractius principals de Reus és el seu patrimoni modernista que va transformar el seu paisatge urbà a principis del 1900.
La ciutat que va veure néixer el geni modernista Antoni Gaudí, malgrat no compta amb cap obra del seu fill il·lustre, va enamorar-se d’aquest estil arquitectònic. La Ruta del Modernisme és una activitat imprescindible en la vostra visita a la ciutat i és que, amb una agradable passejada, us farà descobrir les façanes modernistes més imponents.
La Ruta del Modernisme és un recorregut senyalitzat pel centre de la ciutat que inclou 29 dels gairebé 80 edificis que formen part del catàleg de l’arquitectura modernista reusenca. Es pot seguir de forma totalment lliure i gratuïta a partir de l’itinerari marcat al plànol turístic que edita Reus Promoció i que us ajudarà a localitzar cadascun dels edificis que conformen la ruta. Com els carrers cèntrics són planers, la major part de la ruta és abastable a peu i és accessible a persones amb mobilitat reduïda.
Mentre seguiu l’itinerari marcat, identificareu els edificis que formen part de la Ruta del Modernisme molt fàcilment, ja que tots ells consten d’una placa distintiva daurada situada a terra, just davant de la façana de cadascun d’ells. A banda de poder admirar l’exterior de l’edifici, doncs, la placa us donarà informació sobre el nom de la casa, el de l’arquitecte i l’any de construcció.
El recorregut de la ruta us mostrarà algunes de les joies modernistes més espectaculars de la ciutat. Presidint la plaça del Mercadal trobareu la Casa Navàs, un edifici únic a Europa pel fet que conserva tot el seu interior original. Obra del prestigiós arquitecte Lluís Domènech i Montaner, van col·laborar en el disseny i construcció d’aquest edifici els millors artesans de l’època. De Domènech i Montaner també són les cases Rull i Gasull, situades costat per costat al carrer Sant Joan, l’una construïda més alta que l’altra per una rumorejada rivalitat entre les famílies. L’arquitecte també va dissenyar l’Institut Pere Mata, l’hospital psiquiàtric situat als afores de la ciutat i joia de la corona del patrimoni modernista reusenc.
Recorrent la Ruta del Modernisme també podreu gaudir de les obres d’arquitectes locals, com Pere Caselles, que exerció d’arquitecte municipal va deixar un immens llegat a Reus: Pere Caselles. A banda de dissenyar diverses cases seleccionades en la ruta per a les famílies benestants del moment, com Munné, Punyed i Sagarra, també va encapçalar importants projectes d’edificis públics com l’Escola Prat de la Riba, l’Estació Enològica o l’antic escorxador, avui la Biblioteca Municipal Xavier Amorós.
A més a més, la ruta assenyala obres destacades d’altres arquitectes modernistes com la Casa Marco, obra de Pere Domènech i Roura, fill de Domènech i Montaner. Un altre arquitecte destacat és el també reusenc Joan Rubió, deixeble del seu compatriota Antoni Gaudí i autor de la Casa i el Xalet Serra.
Caminar pels carrers i places de Reus és com obrir una finestra a la vida esplendorosa de principis del segle XX, en els que la bonança econòmica va fer que arquitectes com Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles deixessin una important empremta. Descobriu-la amb la Ruta del Modernisme!
GUARDAT
per la meva visita
GUARDA-HO
per la meva visita